Viaţa

Viaţa Sfântului Ioan de Kronstadt

 

2b5f81e7-9b08-4c4f-b1e2-dc9b112b65c91Sfântul Ioan Serghiev din Kronştadt s-a născut la 19 oc­tombrie 1829 în sătucul Sura din îndepărtata gubernie nor­dică a Imperiului ţarilor de la Marea Albă, Arhanghelsk, ca fiu al sărmanului paracliser Ilia Mihailovici Serghiev şi al Fiodorei Vasilievna. La Botez a primit, după frumoasa datină creştinească păstrată în poporul rus, numele sfân­tului în a cărui zi de pomenire se născuse, respectiv cel al Cuviosului ascet Ioan din Rila (Bulgaria, secolul XI), faţă de care va avea ulterior mare evlavie. în familie va primi educaţia religioasă ortodoxă de mare simplitate, profun­zime şi sensibilitate, tradiţională în satul rus.

Tatăl, care descindea dintr-o familie de preoţi din tată în fiu de peste 350 de ani, era mereu bolnav, decedând în 1851 în vârstă de 48 de ani. Iernile însă, el obişnuia să citească mereu întregii familii din Scriptură şi din Vieţile Sfinţilor. Mama era un exemplu de devotament şi rugăciune fierbinte şi statornică. Ea va trăi până la adânci bătrâneţi fiind marto­ra celebrităţii fiului ei, care o vizita şi consulta mereu cu respect şi veneraţie.

Tânărul copil va creşte sub dubla fascinaţie a slujbelor dumnezeieşti din biserica parohială a satului şi a maies­tuoasei naturi a nordului Rusiei pe care o va îndrăgi până la sfârşitul vieţii. Din pricina unei sănătăţi fragile, copilul a început să înveţe acasă abecedarul cu mari dificultăţi – învăţătura era pentru el un adevărat chin. Cu lacrimi în ochi mama sa se ruga la icoane pentru sănătatea copilului, îmboldit de pilda rugăciunii mamei, copilul a început să se roage şi el lui Dumnezeu să i se dezlege înţelegerea. Şi rugăciunea sa de copil i-a fost ascultată. în curând a putut să citească fără nici un fel de dificultate. Micuţul Vania face deci la o vârstă fragedă experienţa fundamentală şi care îi va marca întreaga sa existenţă, a puterii rugăciunii fierbinţi în credinţă şi simplitate. îşi înţelege şi vocaţia vieţii sale – aceea de a fi om al rugăciunii prin excelenţă, preot.

13 gânduri despre “Viaţa

  1. Frate Claudiu,

    din cate am inteles, moastele Sf. Ioan de Kronstadt ar fi la St. Petersburg. Poate pui ceva detalii.

    Este un vis de-al meu de a ajunge in pelerinaj acolo.

    Petre

  2. Balan Claudiu

    Doamne ajuta!
    Multumesc ca mi-a spus. O sa-ncerc să caut poze de la St. Petersburg, sa vedem daca gasesc. Si o sa postez aici cu siguranta. Iti multumesc pentru sugestie, nici nu m-am gandit macar la asta.

  3. Balan Claudiu

    Cu mare drag o să mai punem aici pe site sfaturile şi scrierile Sfântului Ioan. Pentru mine Sfântul Ioan de Kronstadt este un om excepţional, cu scrieri cu totul aparte, un om care a trăit secundă cu secundă alături de Dumnezeu. Un om care a ajuns să fie căutat de mii şi mii de oameni pentru vindecări, sfaturi, spovedanie aşa cum mulţimile veneau cu miile la Mântuitorul Hristos.

  4. Pingback: Sfânt pentru o zi « Ortodoxia Tinerilor

  5. Nicoleta

    Ma bucur ca am dat din intamplare peste aceste scrieri minunate,este un dar de la Dumnezeu sa le citesc in momente de tristete.Domnul fie cu noi,cu toti!

  6. Claudiu

    Ma bucur ca-ti sunt de folos Nicoleta. Pe viitor cu ajutorul lui Dumnezeu o sa punem mult mai multe scriere ale Sfantului Ioan. Eu m-am indragostit de el :)

  7. Pingback: Viaţa Sfântului Ioan de Kronștadt | Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove

  8. Pingback: Cuvantul care zideste, 20 decembrie 2015 | UN DRAM DE BUCURIE GENUINA

  9. Adita

    Felicitări pentru munca depusă la realizarea acestui blog! E posibil ca el să mai fie updatat? viața sfântului, de exemplu, sau alte capitole care ar putea fi extinse… Doamne-ajută, spor în toate!!!

  10. vasile gheorghe

    Doamne ajuta ne sa scapam de toti Hoti ,banditi ,criminali, inselatori, mincinosi care conduc tara romineasca. sunt acuma condamnati la putere. Doane ajutane sa capam de acesti indivizi, de toata averea pe care au furato sasi cumere numai leacuri de moarte.

Lasă un comentariu