Îşi împărţea banii şi hainele săracilor şi cerşetorilor, cerceta zilnic pe bolnavi şi familiile nevoiaşe pline de copii flămânzi, degeraţi, bolnavi…
Pe acest fond al unei Biserici contestate şi falsificate, denigrate sau inadecvat exaltate, trebuie înţeleasă semnificaţia profund teologică şi profetică a activităţii şi gândirii părintelui loan Serghiev din Kronştadt. Cu un remarcabil simţ al concretului, el a reuşit să reimpună în conştiinţa contemporanilor însăşi realitatea „pragmatică”, liturgică şi sacramentală, personală şi comunitară, mistică şi socială a Bisericii. în faţa reducţiei simplificatoare a creştinismului la morală, la etica şi pietatea individuală, Biserica reapare din nou ca realitate divino-umană întrupată în cult şi caritate, ca o comuniune vie („familie”) a oamenilor în Hristos şi Duhul Sfânt, cu Dumnezeu, cu sfinţii şi cu îngerii, ca loc al Adevărului şi Libertăţii autentice.
Doar Liturghia şi Tainele Bisericii aduc oamenilor eliberarea din sub sclavia torturantă a păcatului şi, astfel, adevărata pace şi bucurie în har şi libertate. Iar un rol hotărâtor în realizarea Bisericii ca realitate mistică şi socială îi revine preotului: om al rugăciunii arzătoare, al Duhului Sfânt şi al iubirii, el este înger în trup, profet şi slujitor al lui Dumnezeu în cultul divin şi păstor al credincioşilor în societate, deschis spre toate nevoile lor, pe calea împărăţiei lui Dumnezeu, al cărei pronaos e Biserica şi Liturghia ei.
Este greu de imaginat un contrast mai puternic ca acela existent iniţial între mentalitatea şi zelul eclezial şi liturgic al părintelui loan şi indiferenţa generalizată faţă de viaţa liturgică a Bisericii din Rusia epocii sale în general, din parohia sa în special. Kronştadtul ducea viaţa deloc virtuoasă, plină de patimi şi mizerii morale şi sociale a unui port militar şi loc tradiţional de exil intern pentru declasaţii capitalei Imperiului. Plin de marinari, militari şi lucrători portuari, de cârciumi, vagabonzi şi prostituate, de cerşetori şi oameni sărmani, el era departe de a fi o cetate a pietăţii. Dimpotrivă. Mizeria făcea casă bună cu viciul. La început tânărul preot a încercat să întoarcă „oile pierdute” prin discuţii şi predici moralizatoare.
Nu numai că n-a avut nici un succes, dar s-a expus deriziunii şi umilinţelor de tot felul. A câştigat mai mult prin exemplul personal, respectiv prin abnegaţia cu care-şi împărţea banii şi hainele săracilor şi cerşetorilor, şi prin cercetarea zi de zi a bolnavilor şi familiilor nevoiaşe pline de copii flămânzi, degeraţi, bolnavi, împreună cu care se ruga şi cărora le aducea şi ajutoare materiale. A ajuns foarte iubit de copii şi cerşetori („regimentul părintelui loan”, cum li se spunea). Coborându-se în cocioabele sărmanilor, nu ocolea nici sufletele celorlalte categorii sociale. Pe toţi îi compătimea, sfătuia, ajuta.
Trăia pe atunci în Kronştadt o văduvă evlavioasă, Paraskovia Ioanovna Kovrighina, care se mutase în Kronştadt cu binecuvântarea duhovnicului ei. părintele Ilarion. Ucenic al Sfântului Serafim din Sarov (t 1833), acesta a îndemnat-o înainte de a muri, în chip profetic, să meargă la Kronştadt pentru că acolo este un mare luminător al lui Hristos pe care să-1 ajute şi să-1 slujească. Aceasta a început să-i ceară părintelui loan – pe atunci încă necunoscut – să mijlocească în rugăciune pentru oamenii nevoiaşi pe care-i ştia.
Frate Claudiu,
din cate am inteles, moastele Sf. Ioan de Kronstadt ar fi la St. Petersburg. Poate pui ceva detalii.
Este un vis de-al meu de a ajunge in pelerinaj acolo.
Petre
Doamne ajuta!
Multumesc ca mi-a spus. O sa-ncerc să caut poze de la St. Petersburg, sa vedem daca gasesc. Si o sa postez aici cu siguranta. Iti multumesc pentru sugestie, nici nu m-am gandit macar la asta.
Ma bucur tare mult pt existenta acestui blog .Astept cu nerabdare si alte informatii despre Sf.Ioan.
Cu mare drag o să mai punem aici pe site sfaturile şi scrierile Sfântului Ioan. Pentru mine Sfântul Ioan de Kronstadt este un om excepţional, cu scrieri cu totul aparte, un om care a trăit secundă cu secundă alături de Dumnezeu. Un om care a ajuns să fie căutat de mii şi mii de oameni pentru vindecări, sfaturi, spovedanie aşa cum mulţimile veneau cu miile la Mântuitorul Hristos.
Pingback: Sfânt pentru o zi « Ortodoxia Tinerilor
Ma bucur ca am dat din intamplare peste aceste scrieri minunate,este un dar de la Dumnezeu sa le citesc in momente de tristete.Domnul fie cu noi,cu toti!
Ma bucur ca-ti sunt de folos Nicoleta. Pe viitor cu ajutorul lui Dumnezeu o sa punem mult mai multe scriere ale Sfantului Ioan. Eu m-am indragostit de el :)
Minunat Sfânt, mi-a ajuns până în străfundul inimii!
Pingback: Viaţa Sfântului Ioan de Kronștadt | Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove
Pingback: Cuvantul care zideste, 20 decembrie 2015 | UN DRAM DE BUCURIE GENUINA
Felicitări pentru munca depusă la realizarea acestui blog! E posibil ca el să mai fie updatat? viața sfântului, de exemplu, sau alte capitole care ar putea fi extinse… Doamne-ajută, spor în toate!!!
Doamne ajuta ne sa scapam de toti Hoti ,banditi ,criminali, inselatori, mincinosi care conduc tara romineasca. sunt acuma condamnati la putere. Doane ajutane sa capam de acesti indivizi, de toata averea pe care au furato sasi cumere numai leacuri de moarte.
poate mai are cineva nevoie de adresa unde se afla sf. moaste:
197022, С.-Петербург
наб. р. Карповки, 45.
https://imonspb.ru/kontakt/