Cultul divin ortodox devenise un simplu decor ritualist
Spovedania o dată pe an (în Postul Mare) era obligatorie pentru toţi cetăţenii ortodocşi, iar preoţii trebuiau să raporteze la poliţie achitarea acestei obligaţii „civice” (aşa-numita govenie). împărtăşania era recomandată doar o dată pe an (de Paşti) chiar şi de Catehismul mitropolitului Filaret. Credincioşii trăiau practic izolaţi de viaţa sacramentală şi harică a unei Biserici oficiale degradate la rangul unui simplu sector în cadru departamentului afacerilor interne al statului (alături de poliţie şi jandarmerie).
Nu e nici o mirare că în aceste condiţii cultul divin ortodox devenise un simplu decor ritualist ce masca la oraşe materialismul cel mai cras şi indiferentismul spiritual al aristocraţiei şi elitelor, iar la sate obscurantismul şi superstiţiile de tot felul. Situaţia era, evident, agravată de decalajele economice şi sociale considerabile, şi de radicalizarea „intelighenţiei”, câştigată tot mai mult de ideile materialiste, socialiste şi revoluţionare
Pe acest fond de insatisfacţie generată de formalismul şi etatismul religiozităţii publice, dar în acord cu linia generală a reducţiei utilitariste şi ideologice a creştinismului la moralisme, pietisme, gnoze sau utopii secularizate, se înscrie şi deriva unei părţi însemnate a aristocraţiei peter-burgheze ca şi a unor întinse pături rurale spre sectarismul de tip neoprotestant. Anii 1860-1870 vor marca astfel ascensiunea „ştundismului” în satele din sudul Rusiei, iar în capitala Imperiului de pe malurile Nevei a „schismei din înalta societate” (cum o va numi scriitorul N. Leskov).
E vorba de epidemia de „conversiuni” de tip „revivalist” protestant produsă în nobilimea capitalei de predicile lordului G.V. Redstock (1843-1913) din anii 1874,1875-1876 şi 1878. în 1876 adepţii lui Redstock au întemeiat „Societatea pentru promovarea gândirii religioase şi morale” condusă de un bogat filantropist din Sankt Peterburg, colonelul Vasili A. Paşkov, care şi-a pus palatul la dispoziţia organizaţiei şi a reuniunilor ei. Cenzura şi poliţia secretă ţaristă însă nu vor tolera activismul predicatorial şi filantropic al „paşkovismului”, suprimând reuniunile şi determinând în 1884 exilarea din Rusia a liderilor mişcării.
Secularizat, acest pietism individualist, moralist şi nihilist, îşi va găsi expresia doctrinară şi literară în „tolsto-ism”. Contemporan al părintelui Ioan, Lev Tolstoi (1828-1910) îşi va alcătui între 1880-1896 propriul „creştinism” şi propria sa „Evanghelie”, formulată în polemică deschisă cu statul ţarist şi Biserica Ortodoxă. Premiza fundamentală este cea a contradicţiei pretins ireconciliabile dintre Evanghelie şi Biserică, dintre Evanghelie şi civilizaţie (stat, cultură, tehnică, ştiinţă). Toate acestea ar bloca accesul la „creştinismul” autentic. Vinovate în primul rând de falsificarea Evangheliei prin „absurdităţile” dogmelor şi „superstiţiile” riturilor ar fi Bisericile. Ele ar „hipnotiza” masele prin seducţia estetică a cultului şi le-ar „idiotiza” prin violenţa ascetică a rugăciunii, posturilor şi supunerii oarbe faţă de autorităţi.
Tot efortul lui Tolstoi se va concentra în direcţia unei recreări a „creştinismului” ca religie morală şi umanitară, antistatală şi antiintelectuală. Ritualurile trebuie excluse, dogmele eliminate, Vechiul Testament desfiinţat, iar Noul Testament şi Evangheliile sever epurate de teologia („kabalistică”) paulină şi de miracole (naştere virginală, înviere). întreg „creştinismul” s-ar reduce la „morala” Predicii de pe Munte, concentrată şi ea în cinci prescripţii (afirmate sentenţios de prinţul Nehlindov în finalul romanului învierea, 1899) culminând în „neîmpotrivirea la rău”. în ultimă instanţă „sectarismul” educat al tolstois-mului ducea la o versiune nihilistă, gnostică, secularizată», a „creştinismului” constituit printr-un refuz nonviolent, dar nu mai puţin radical şi anarhic, al istoriei, Bisericii, statului, proprietăţii, serviciului militar şi culturii, dublat de o „trezire” morală de tip individualist şi întoarcerea la viaţa „simplă” şi nefalsificată a unui „popor” idealizat.
În criză în societatea Rusiei secolului XIX se afla deci însăşi înţelegerea naturii ecleziale a experienţei creştine, Biserica în specificul identităţii ei spirituale şi practica ei concretă, liturgic-sacramentală şi socială, mistică şi istorică. O revigorare a conştiinţei ecleziologice axată pe ideea „sobornicităţii” o declanşaseră, ca reacţie, gânditorii religioşi ruşi slavofili (mai cu seamă A. Homiakov). însă proiectul lor ecleziologic era unul tipic romantic, naţionalist, pur speculativ şi grevat de tendinţe utopice şi ideologice, fiind orientat în principal în direcţia unei demarcări critice faţă de creştinismul occidental individualist (decăzut), căruia îi contrapunea imaginea idealizată a unui creştinism comunitar, autentic, păstrat de „poporul” rus (Biserică şi popor se identificau periculos în viziunea slavofilă, în experienţa misticei şi integratoarei „sobornicităţi”, de-ghizament religios al noţiunii „atotunităţii” din idealismul german).
Frate Claudiu,
din cate am inteles, moastele Sf. Ioan de Kronstadt ar fi la St. Petersburg. Poate pui ceva detalii.
Este un vis de-al meu de a ajunge in pelerinaj acolo.
Petre
Doamne ajuta!
Multumesc ca mi-a spus. O sa-ncerc să caut poze de la St. Petersburg, sa vedem daca gasesc. Si o sa postez aici cu siguranta. Iti multumesc pentru sugestie, nici nu m-am gandit macar la asta.
Ma bucur tare mult pt existenta acestui blog .Astept cu nerabdare si alte informatii despre Sf.Ioan.
Cu mare drag o să mai punem aici pe site sfaturile şi scrierile Sfântului Ioan. Pentru mine Sfântul Ioan de Kronstadt este un om excepţional, cu scrieri cu totul aparte, un om care a trăit secundă cu secundă alături de Dumnezeu. Un om care a ajuns să fie căutat de mii şi mii de oameni pentru vindecări, sfaturi, spovedanie aşa cum mulţimile veneau cu miile la Mântuitorul Hristos.
Pingback: Sfânt pentru o zi « Ortodoxia Tinerilor
Ma bucur ca am dat din intamplare peste aceste scrieri minunate,este un dar de la Dumnezeu sa le citesc in momente de tristete.Domnul fie cu noi,cu toti!
Ma bucur ca-ti sunt de folos Nicoleta. Pe viitor cu ajutorul lui Dumnezeu o sa punem mult mai multe scriere ale Sfantului Ioan. Eu m-am indragostit de el :)
Minunat Sfânt, mi-a ajuns până în străfundul inimii!
Pingback: Viaţa Sfântului Ioan de Kronștadt | Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove
Pingback: Cuvantul care zideste, 20 decembrie 2015 | UN DRAM DE BUCURIE GENUINA
Felicitări pentru munca depusă la realizarea acestui blog! E posibil ca el să mai fie updatat? viața sfântului, de exemplu, sau alte capitole care ar putea fi extinse… Doamne-ajută, spor în toate!!!
Doamne ajuta ne sa scapam de toti Hoti ,banditi ,criminali, inselatori, mincinosi care conduc tara romineasca. sunt acuma condamnati la putere. Doane ajutane sa capam de acesti indivizi, de toata averea pe care au furato sasi cumere numai leacuri de moarte.
poate mai are cineva nevoie de adresa unde se afla sf. moaste:
197022, С.-Петербург
наб. р. Карповки, 45.
https://imonspb.ru/kontakt/