Scrierile

cdsophia72Viaţa mea în Hristos – Sfântul Ioan de Kronstadt

Precum arată şi titlul, cartea este cea mai însemnată scriere a Sfântului Ioan de Kronstadt. Ea reprezintă în modul cel mai deplin şi caracteristic viaţă si experienta sa duhovniceasca.

Este o carte extraordinară, izvorăşte din ea harul lui Dumnezeu şi o mare sfinţenie prin fiecare cuvânt. Este tare frumoasă şi poate fi citită deschizând-o oriunde, nu neaparat de la cap la coadă, pentru că scrierile nu au luna egătura una cu alta ci difera de la paragraf la paragraf.

Vă recomand cu mare bucurie această carte. Eu cred că nu trebuie să lipsească din casă, s-o citim mereu când uitam de Dumnezeu şi de marea Lui grijă faţă de lume.

 

 

1292m1Liturghia – cerul pe pamant. Cugetari mistice despre Biserica si cultul divin ortodox

Dacă Însemnările Cuviosului Siluan Athonitul rezumă într-un limbaj biblic de maximă simplitate esenţa spiritualităţii filocalice, Însemnările Cuviosului Ioan din Kronştadt exprimă cu aceeaşi simplitate şi spontaneitate, patos şi entuziasm, dimensiunile liturgice ale experierii misterului Bisericii în Ortodoxie.
Lectură vie şi instructivă pentru toate vârstele şi toţi credincioşii ortodocşi indiferent de instrucţie şi cultură, cartea constituie un pandant indispensabil al însemnărilor Cuviosului Siluan, pe care le completează sintetic într-un limbaj revelator.

 

1894mSfântul Ioan de Kronstadt: Viata, învăţătura, minunile – Alexandru Episcopul

Părintele Ioan de Kronstadt a dat mărturie prin cuvânt și prin fap­tă (mai bine zis, prin întreaga sa viață) despre atotcuprinzătoarea, uni­versala însemnătate a preoției și, înainte de toate, despre lu­cra­rea de căpetenie pe care o săvârșește preotul – Taina Sfintei Eu­haristii. El a fost che­mat să descopere și să dovedească o dată în plus că Dumnezeiasca Liturghie – mai exact, Sfân­ta Taină a Euha­ristiei, care se săvârșește în cadrul acesteia – este, pe drept cuvânt, izvorul adevăratei vieți creștine, care este viață dumnezeiască, nu numai dreaptă și cu­ra­tă. Nu în zadar tocmai în epoca noastră părintele Ioan a arătat iarăși lumii străvechea cale de temelie, tuturor ­deschisă, a sfințeniei și a nemincinoasei uniri întru dragoste, pe care se zidește Bise­rica.

 

 

inlumearugaciuniiÎn lumea rugăciunii – Ioan de Kronstadt

În rugăciune ţine-te de regula următoare: „mai bine să spui cinci cuvinte din inimă decât nenumărate cu limba”. Chiar dacă nu vei reuşi să citeşti toate rugăciunile, n-o sa fie nici un necaz, iar folosul din rugăciunea nepripită şi caldă va fi mult mai mare decât daca ai citi toate rugăciunile, dar în grabă, fără simţire. Se înţelege, ar fi foarte bine dacă am putea spune cu simţire la rugaciune şi zeci de mii de cuvinte. (Sfântul Ioan de Kronstadt)

 

 

 

 

 

ortodox_0029Despre tulburările de astăzi – Sfântul Ioan de Kronstadt

O carte ce aduna gânduri, sfaturi ale Sfântului Ioan de Kronstadt despre cum ar trebui sa fie viata noastra în Hristos, în Biserica în vremurile tulburi din zilele noastre. 
 

 

 

 

 

  

 

 

 

2273mMărturii despre Sfântul Ioan de Kronstadt

Influenţa părintelui Ioan se datorează profundei lui credinţe, dragostei, fidelității faţă de Ortodoxie, atitudinii sincere faţă de pastorație şi sfinţeniei personale. E adevărat însă, cele enumerate nu fac decât să atragă harul divin, şi acesta îl face măreţ pe om. Astfel se explică farmecul deosebit al părintelui. Harul l‑a proslăvit pe păstorul din Kronstadt şi a atras către el inimile multor oameni. Din această perspectivă el nu era un om obişnuit, ci o minune dumnezeiască, un vas duhovnicesc, umplut cu multe daruri, ce are dreptul de‑a spune: „Toate le pot întru Hristos, Cel care mă întăreşte” (Filipeni 4, 13). Când era întrebat în ce mod a dobândit o asemenea faimă, părintele răspundea: „Nu am nimic în afara harului preoţiei, care se dobândeşte prin hirotonie. Reaprinde în tine acest har şi atunci vei săvârşi fapte mai mari şi mai minunate”.

 

 

kronstadt-ultimele1Ultimele însemnări – Sfântul Ioan de Kronstadt

Scot la lumina ultimul meu jurnal aşa cum a fost el ţinut – altfel spus, după însuflarea sau aşezarea sufletească pe care am avut-o – fără împărţiri sau subîmpărţiri. Aceasta este glăsuirea cea de pe urmă şi din inima a sufletului meu către Făcătorul şi Purtătorul meu de grija, pe Care Îl iubesc si Care ma iubeste, si catre bunii creştini. (Protoiereul Ioan Serghiev din Kronstadt)

 

 

 

 

 

 

 2365mNe vorbeşte Sfântul Ioan de Kronstadt. Ultimul jurnal: mai-noiembrie 1908

Poate că unii creştini se aşteaptă ca textul ultimului jurnal a sfântului să pună în valoare personalitatea unui preot ajuns pe culmile desăvârşirii. Totuşi, unele paragrafe descriu situaţii aparent banale, şi uneori chiar căderi ale sfântului. Nu trebuie să ne surprindă faptul că, în loc să-şi noteze în jurnal cu amănunşime minunile pe care le lucra Dumnezeu prin el, Sfântul Ioan işi vedea doar scaderile… Aceasta ar trebui să fie pentru cititor o dovadă in plus a sfinţeniei sale.

 

 

 

 

 

file0445 Să ne rugăm cu 8 zile cu Sfântul Ioan de Kronstadt

– Părintele Constatin Necula

 

Un gând despre “Scrierile

Lasă un comentariu