Liturghia trebuie săvârşită cu o deosebită atenţie

Ce slujire minunată, măreaţă, slujire dumnezeiască, pe pământ este Liturghia! Este o slujire ajutătoare, desavarsitoare şi tainică a Domnului Dumnezeu. La ea iau parte nu numai slujitorii pământeşti sfiniti ai Bisericii şi mirenii, dar şi cetele îngereşti din ceruri şi toţi sfinţii bineplacuti lui Dumnezeu, care sălăşluiesc în ceruri.

De asemenea, dobândesc folos de la ea şi morţii noştri sau cei de dedesubt (în timpul Liturghiei tot genunchiul se pleacă Domnului, Atottiitorului, al celor cereşti şi al celor pământeşti şi al celor de dedesubt – Flp 2, 10), după cum se poate vedea din însuşi conţinutul Liturghiei şi al părţii sale pregătitoare, proscomidia.

De aceea, Liturghia trebuie săvârşită cu o deosebită atenţie, cu evlavie, dragoste şi recunoştinţă faţa de Dumnezeu, Cel ce a aşezat şi rânduit pe pământ o asemenea obştească, împreună-glăsuită, a-toate-mântuitoare slujire (Dăruieşte-ne, Doamne, rugăciuni obşteşti şi împreună glăsuite –  se cere într-o rugăciune de la începutul Liturghiei. Acum puterile cereşti împreună cu noi nevăzut slujesc).

Folosul unei Liturghii săvârşite cu evlavioasă luare-aminte este nemăsurat de mare, nu numai pentru întreaga Biseriac Ortodoxă, ci şi pentru întreaga lume, pentru toţi oamenii, de toate credinţele şi confesiunile, fiindcă jertfa cea nesangeroasa şi rugăciunile sunt aduse Domnului şi pentru întreaga lume: pentru săvârşirea Liturghiei Domnul este îndelung-răbdător şi mult-milostiv faţa de toată lumea; îi dăruie îmbelşugarea roadelor pământului, realizări în viaţa cetăţenească, în ştiinţe, în arte, în agricultură, în economia domestică, miluind nu numai oamneii, ci şi dobitoacele de care se slujeşte omul.

O, Liturghie minunată, Liturghie universală, Liturghie dumnezeiască şi indumnezeitoare! Căci Dumnezeu atât de mult a iubit lumea, încât pe Fiul Sau, Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică [In 3, 16]. Şi eu, mult-păcătosul, numai Liturghiei îi sunt dator pentru zilele vieţii mele în care mi-a mers bine, Liturghiei care se roagă pentru mine cu suspinele negrăite [Rm 8, 26] ale Duhului Sfânt. Amin.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s