Obiect de studiu – Liturghia

Liturghia este slujire de sus pe pământ, cea mai mare minune a iubirii şi dreptăţii lui Dumnezeu – slujirea nemuririi neamului omenesc, cea mai mare biruinţă a milostivirii lui Dumnezeu faţă de păcatele oamenilor, cea mai mare biruinţă asupra diavolului, care se săvârşeşte în fiecare zi şi care învredniceşte de fericire pentru toţi vecii pe cei ce au biruit diavolul prin credinţă şi pocăinţă; este dăruirea hranei şi băuturii nemuritoare, a curăţirii de păcate, a sfinţirii şi vieţii veşnice.

Dacă pentru binefacerile Lui i-am cânta Domnului, cântări sfinte deopotrivă la număr cât nisipul mării, nici atunci nu i-am mulţumi potrivit binefacerii Sale, nici n-am face nimic deosebit. Atât de mare este mila lui Dumnezeu faţă de noi.

Pentru a sta la Liturghie într-un chip bineplacut lui Dumnezeu trebuie să stăpânim obiectul Liturghiei (întreaga viaţă a mântuitorului, de la scutece până la mormânt, de la Înviere la Înălţare şi la trimiterea Sfântului Duh): atunci Liturghia ne va pătrunde pe de-a întregul în minte şi în inimă.

Cine se face cunoscător desăvârşit şi maestru în ştiinţe şi în arte, în probleme de industrie, de agricultură etc.? Cel ce şi-a însuşit în totalitate, obiectul lor, l-a studiat sub toate aspectele şi acesta i-a intrat, că să spunem aşa, în carne şi în sânge, încât a ajuns sufletul sufletului său.

Dar câte piedici pentru omul care doreşte să stăpânească cel mai mare obiect de studiu – Liturghia? Trebuie să lase deoparte toată grija lumească şi afecţiune pătimaşă şi să fie sus, împreună cu îngerii, cu sfinţii, cu Însuşi Domnul îngerilor; trebuie să ai inima curată, să ai în tine Duh Sfânt.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s