Taina îndumnezeirii omului lipsit de ajutor

Liturghia ne aduce aminte neîncetat de cea mai mare minune săvârşită vreaodata pe pământ de Dumnezeu după nesfârşita Sa iubire de oameni: anume că Dumnezeu S-a arătat pe pământ în trupul nostru; că i-a învăţat pe oameni, că a pătimit şi a murit pentru noi şi a înviat din morţi. Şi prin aceasta ni se reaminteşte iubirea pe care o datorăm lui Dumnezeu, pentru dreaptatea şi sfinţenia Lui, pentru milostivirea şi înţelepciunea cea de sus.

Ceea ce se săvârşeşte în timpul Liturghiei uimeşte prin măreţie, prin bunătate, prin înţelepciune, prin nesfârşită putere şi nesfârşită dreptate toate minţile îngereşti: taina întrupării, vieţuirii pe pământ a Domnului slavei, învăţătura, minunile, pătimirile, moartea şi învierea Lui, prefacerea fiintiala a pâinii şi vinului în adevăratul Trup şi Sânge al Domnului şi împărtăşirea credincioşilor cu Ele. Noi însă, cei pentru care se săvârşeşte această taină, rămânem adeseori indiferenţi sau împătimiţi cărnii şi poftelor ei, împătimiţi de lumea care zace în rău.

Liturghia este taina curăţirii, sfinţirii, luminării, renaşterii, facerii viu a omului pentru viaţa veşnică; taina iubirii dumnezeieşti, taina înălţării, îndumnezeirii omului lipsit de ajutor, abătut şi pierind în păcate.

La împreună-participare în slujirea Liturghiei sunt chemaţi la proscomidie şi în slujirea Liturghiei toţi sfinţii, începând cu Maica Domnului. Împreună cu preotul iau parte la slujire toţi sfinţii şi toţi îngerii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s