O neîncetată înjunghiere a Mielului lui Dumnezeu

Numai pentru că în sufletul căzut a rămas chipul lui Dumnezeu şi nu s-a pierdut cu desăvârşire, au fost necesare şi cu putinţă întruparea Fiului lui Dumnezeu şi întreaga iconomie a mântuire noastre, patimile, moartea, îngroparea şi învierea Lui.

Numai fiindcă în om au rams chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, aceste atribute inestimabile, este necesară şi cu putinţă Liturghia, această neîncetată aducere-aminte a întregii vieţi pe pământ a Domnului nostru Iisus Hristos, a pătimirii, morţii, îngropării, învierii şi înălţării Lui, a prealuminatei comuniuni cu El. Ce măreţ privilegiu în om e faptul de a fi chip şi asemănare a lui Dumnezeu!

Dumnezeiasca Liturghie este o minune neîncetată şi măreaţă în Imaparatia harica a lui Dumnezeu; este, ca să spunem aşa, o neîncetată înjunghiere a Mielului lui Dumnezeu şi vărsare a Preacuratului Său Sânge; o aducere-aminte a pătimirii Sale răscumpărătoare, a morţii, Învierii, Înălţării şi a celei de-a Doua Veniri a Sa, fiindcă El S-a adus jertfă pe Sine Însuşi lui Dumnezeu – Tatăl [Evr 7, 27, cf. 9, 14 s.u.] pentru întreaga lume, o perpetuă aducere – aminte, prin care se sfinţesc toţi cei ce se împărtăşesc din ea; este jertfa Dumnezeului-Hristos adusă lui Dumnezeu, Tatăl Său, pentru noi păcătoşii, o jertfă ce continuă neîncetat şi va continuă până la sfârşitul lumii.

Ale Tale dintru ale Tale, Ţie Îţi aduce de toate şi pentru toate: fiindcă Domnul pentru toţi a pătimit, a murit şi a înviat, şi de aceea întregului neam omenesc i se aduce acum şi mereu aminte, în toate zilele, de jertfa Lui şi ea se va da drept tuturor ce vor ce cred sincer şi care doresc mântuirea, drept mâncare şi băutură întru sfinţire şi înnoire, până la sfârşitul veacurilor, pentru ca toţi credincioşii să se poată mântui şi toţi păcătoşii care nu se căiesc să fie lipsiţi de apărare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s