Slavă minunatei puteri a Crucii Tale, Doamne!

Preotul foloseşte foarte adeseori semnul crucii cu un gest special şi printr-o dispunere a degetelor pentru a-şi aminti sieşi şi tuturor, în numele cui se roagă şi pentru cine săvârşeşte slujbele, – că se roagă şi lucrează în numele lui Hristos, nu de la sine; că toată eficienţa şi puterea slujirii sala stă în Hristos, sau în harul lui Dumnezeu

Slavă minunatei puteri a Crucii Tale, Doamne! Când Domnul nostru Iisus Hristos stătea răstignit pe cruce, pironit pe ea în cuie de ostaşii romani, atunci –o, înfricoşătoare minune! – Hristos şi crucea erau una, Trupul lui Hristos şi lemnul Crucii s-au unit intr-un singur tot. în acest chip, Domnul s-a logodit parcă cu Crucea şi cele câteva ceasuri ale răstignirii Lui pe cruce L-au unit – ca să spunem aşa – cu Crucea până la sfârşitul veacurilor.

Iată de ce Crucea are şi va avea până la sfârşitul veacurilor o mult-felurită putere; iată de ce Crucea este numită purtătoare – de- Hristos (hristofora) şi dătătoare-de-viaţă; iată de ce Hristos, Crucea şi semnul crucii sunt unul şi acelaşi lucru; Hristos este pe Cruce şi Crucea în Hristos; iată de ce orice încercare de a nesocoti crucea este o nesocotire a lui Hristos însuşi, Mântuitorul.

Și cum este în cele mai felurite chipuri nesocotită Crucea şi semnul crucii? Mulţi creştini se închină neglijent şi nu vor să facă peste ei înşişi în chip cuviincios semnul crucii, multora le este ruşine să-şi facă cruce! Fraţilor! Va ruşinaţi oare de arma mântuirii voastre; de trofeul biruinţei Domnului vostru? Va ruşinaţi de însăşi slava voastră? Noi nu ne vom lăuda decât numai în Crucea Domnului. Pătimind pe ea, a omorât patimile; de aceea şi noi ţinem Crucea Domnului ca laudă a tuturor: lemnul acesta ne este nouă spre mântuire, armă a păcii (prin ea ne împăcăm cu Dumnezeu), biruinţa nebiruită, crucea –chip al Treimii.

Semnul crucii, pe care îl închipuim asupra noastră sau a altora arăta că Hristos este în noi; dacă nu veţi arăta că Hristos este în voi cum vă veţi recunoaşte? Unde este Crucea, acolo e şi Hristos; rugandu-ne lui Dumnezeu şi închipuind asupra noastră semnul Crucii, parcă i-am spune Tatălui ceresc Miluieşte-ne nu pentru noi, ci pentru Fiul Tău preaiubit, Răscumpărătorul nostru, Care a pătimit pentru noi şi a luat asupra Sa păcatele lumii!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s