Jurnalul Parintelui: „Viaţa mea în Hristos”

Dată fiind importanţa cărţîi „Viaţa mea în Hristos”, vom stărui în primul rând asupra ei, vom încerca să-i analizăm conţinutul, completând această privire generală cu trimiteri la celelalte scrieri ale părintelui.

Despre acest extraordinar jurnal s-a scris enorm în literatura teologică rusească. Unele recenzii sunt deosebit de pertinente şi merită să le amintim şi să le prezentăm pe scurt. Iată ce scrie, în substanţialul său studiu „Căile teologiei ruse”, profesorul ptrotoiereu Gheorghi Florovski: „Puţini dintre cei ce au citit excepţionalul jurnal «Viaţa mea în Hristos» îl consideră o carte de teologie. Aceasta pentru că nu găsim în ea un «sistem» teologic; găsim în schimb o experienţă teologică mărturisită de cel care a trăit-o.Este jurnalul unei comtemplativ, nu al unui moralist. Cu părintele Ioan reîncepe o cale de mult părăsită a cunoaşterii de Dumnezeu (teognosiei) trăite,experoate”.Şi protoiereul Serghir Cetverikov, autor cunoscut prin precizia şi corectitudinea opiniilor sale teologice, numeşte cartea părintele Ioan de Kronstadt „celebră”, subliniind caracterul său de experienţă trăită.

În sfârşit, iată ce scrie însuşi părintele Ioan într-un Cuvânt înainte la una dintre ediţiile cărţii: „Tot ce cuprinde această carte nu este decât o iluminare harică a sufletului meu, de care m-am învrednicit de la Atotsfinţitorul Duh al lui Dumnezeu în momentele de mare concentrare asupra mea şi de experienţe duhovniceşti, cu deosebire în rugăciune. Ori de câte ori am putea să o fac mi-am însemnat gândurile şi simţămintele de evlavie şi, din aceste însemnări, făcute de-a lungul mai multor ani, s-a alcătuit cartea de faţă. Are un cuprins foarte divers, de care îşi vor da seama şi cititorii, rămânând ca tot ei să-i aprecieze conţinutul”.

Cuvintele de mai sus par spuse cu mult curaj, dar reflectă indubitabil o realitate, că părintele Ioan este convins că şi-a găsit sursa de inspiraţie în propria sa experienţă religioasă lăuntrică şi că, propunând cartea examenului critic al cititorului, se adresează tot experienţei lăuntrice a acestuia. Sfântul Duh nu poate fi „judecat”, apreciat, decâţ tot de duh. Mai reţinem din acest cuvânt introductiv şo cum a fost scrisă cartea. Pe „bucăţi”, „când a putut”, în funcţie de timpul disponibil. Contemporanii părintelui fac dovadă că unele însemnări au fost făcute chiar şi în timpul călătoriile, în tren, pe vapor, dar de cele mai multe ori nopatea târziu, acasă, la capătul unei zile de muncă grele. Ne vom convinge noi înşine din cele ce urmează că aşa a fost.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s