Opera omnia

Nefiind scriitor „profesionist”, părintele Ioan de Kronstadt a lăsat totuşi în urma sa o moştenire literară impresionantă. Încă de când era în viaţă i-a fost editată ceea ce putea fi considerată la momentul respectiv opera omnia, la care se adăugau noi şi noi scrieti.

Tot ce i s-a editat poate fi divizat  în trei secţiuni:

1)Convorbiri şi predici;

2)Scrieri polemice, memorii, scisori;

3)Fragmente de jurnal publicate sub titlul „Viaţa mea în Hristos”.

Aşa cum am spus, această carte apărea mereu „revăzută şi adăugită”; de asemenea, extrase din ea au fost publicate sub forma unor broşuri pe diferite teme ale vieţii religioase. „Viaţa mea în Hristos” rămânea opera de căpetenie a părintelui Ioan, restul scrierilor sale fiind un fel de fundal al acestei cărţi, şi, studiate separat, îşi pierd adevărata semnificaţie. Dar nu numai teologie, ci şi viaţa şi personalitatea părintelui Ioan nu pot fi înţelese făcând abstracţie de acest jurnal, parte integrantă a personalităţii şi operei sale.

În acelaşi timp, „Viaţa mea în Hristos” este una din perlele literaturii spirituale ruseşti şi nu numai a ei, în ciuda faptului că unele afirmaţii din acest jurnal pot stârnii obiecţii din partea celor care nu ţin seama de contextul cărţii şi de condiţîile istorice în care a trăit autorul,arătându-se mai mult sau mai puţin indiferenţi şi faţă de efortul spiritual de apropiere de Dumnezeu al acestuia.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s