Început de pastoratie

În ultimul an de facultate Ivan Serghiev avea să renunţe la intenţia de a deveni misionar ortodox printre ,,păgâni”. A înţeles că şi propriul său popor, din rândurile căruia se ridicase, avea nevoie de ,,evanghelizare”. Decizia de a rămâne şi a lucra în Rusia avea să devină definitivă când i s-a propus un post de preot la Catedrala ,,Sfântul Apostol Andrei cel Întâi-Chemat” din Kronstadt. ,,Chelarul” catedralei, protoiereul Konstantin Nesviţki (după alţii, Vetveniţki), urma să iasă la pensie, de bătrâneţe,şi după obiceiul de-atunci, candidatul cel mai favorizat pentru obţinerea postului era cel ce consimţea să se căsătorească cu fiica – sau cu una din fiicele – pensionabilului. Ivan Serghiev a acceptat să se căsătorească cu Elisaveta Konstantinovna, fiica bătrânului protoiereu.

Părintele Ioan rămânea neclintit în convingerea că în tot ce i se întâmpla se vădea voinţa lui Dumnezeu şi tocmai această convingere l-a determinat să accepte situaţia şi să obţină postul respectiv. Odată, fiind încă student la academie – unii susţin că şi pe vremea când era elev la seminar, deci de două ori -,părintelui i s-ar fi arătat în vis interiorul unei vaste catedrale, în altarul căreia a intrat prin uşa dinspre miazănoapte, ieşind prin cea dinspre miază-zi. Când s-a aflat pentru prima dată în Catedrala Sfântul Andrei din Kronstadt, Ivan Serghiev ar fi recunoscut îndată catedrala văzută în vis. Atunci a înţeles că însuşi Domnul i-a arătat locul unde avea să slujească.

La 11 noiembrie 1855 a fost hirotonit diacon, iar a doua zi, preot. Hirotonia a fost săvârşită la Sankt-Petersburg de către Episcopul Hristofor de Vinita, în Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel de pe insula cu acelaşi nume.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s